DanmarkLife Style

Kunstner anker dom om tilbagebetaling til museum

Jens Haaning vil have landsretten til at vurdere, hvorvidt han skal betale penge tilbage til museum i Aalborg

Den danske kunstner Jens Haaning har anket en dom fra Københavns Byret, der dømte ham til at tilbagebetale knap en halv million kroner til museet Kunsten i Aalborg.

Dommen faldt i sidste uge i en sag om et omstridt kunstværk, som Haaning udstillede på museet i 2021. Værket bestod af to kasser med penge, der var fyldt med danske kroner. Da Haaning tog værket ned fra væggen, havde han erstattet pengene med kopier, der var trykt på papir af dårlig kvalitet.

Museet mente, at Haaning havde brudt kontrakten om udstillingen, og at han derfor var forpligtet til at betale pengene tilbage. Byretten gav museet medhold, og Haaning blev dømt til at betale 453.000 kroner.

Haaning har anket dommen, fordi han mener, at han ikke har brudt kontrakten. Han mener, at værket er et kunstværk i sig selv, og at han derfor har ret til at gøre, hvad han vil med det.

Landsretten skal nu afgøre, om Haaning skal betale pengene tilbage.

Sagen er principiel

Sagen er principiel, fordi den handler om kunstnerens ret til at udtrykke sig kreativt. Haaning har argumenteret for, at hans værk er et kritik af det danske samfunds forhold til penge. Han mener, at værket er en måde at vise, hvordan penge er blevet et symbol på magt og ulighed.

Museet har argumenteret for, at Haaning har brudt kontrakten ved at erstatte pengene med kopier. Museet mener, at Haaning har givet publikum et forkert indtryk af, hvad værket var.

Landsrettens afgørelse forventes at falde i løbet af 2024.

Related Articles

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button