Zoneterapi: Tryk hovedpine og stressen væk

Zoneterapi: Tryk hovedpine, forstoppelse og stressen væk

Hovedpine, hormonelle ubalancer, smerter, stress og meget mere– noget de fleste mensker på et eller andet tidspunkt døjer med, men med blide tryk (zoneterapi) og massage kan du faktisk selv lindre ubehaget. Se her, hvordan du slipper af med de mest almindelige gener.

Hvad er zoneterapi?

Zoneterapien arbejder med hænder, fødder og ører som et kort over hele kroppen og alle dens organer. Ved at trykke blidt på de rigtige punkter, sender man energi og healing ud til de ramte områder. Zoneterapi foregår typisk på fødderne, men der findes også zoner i fx ører, ansigt og på hænderne.

Kilder: Katrine Birk og Forenede Danske Zoneterapeuter

Hvad er akupressur?

Akupressur fungerer som akupunktur uden nåle. På hele kroppen løber der meridianbaner (energibaner), som har forbindelse til forskellige organer og funktioner i kroppen, og det er vigtigt, at energien kan strømme frit i dem. Når man trykker på punkterne langs kroppens energibaner, opløser man eventuelle blokeringer, så kroppen kommer tilbage i balance.

Før du går i gang:

Du skal behandle begge sider af kroppen. Alle punkterne sidder på begge sider, dvs. du skal trykke på punktet på begge hænder, fødder og ben.

Du må behandle så ofte og længe, som du har lyst. Der er ikke regler for, hvor lang tid du skal massere, så længe det føles rart for dig. Men 2-5 minutter på hvert punkt plejer at passe de fleste.

Det skal ikke føles ubehageligt. Du må trykke så hårdt, som du vil, men det skal ikke føles ubehageligt – det er kroppens måde at sige nej tak. Det betyder dog ikke, at punkterne ikke må føles ømme, for det gør de ofte, når man rammer en ubalance.

Det virker ikke altid med det samme. Nogle kan mærke effekten med det samme eller efter et par timer, mens andre skal behandle sig selv flere gange, før de kan mærke noget. Du kan opleve at blive træt efter en behandling, eller at symptomerne bliver værre, før det bliver bedre

zoneterapi

Zoneterapi punkter

Udforsk opslagstavlen “Zoneterapi punkter” tilhørende vores krop. Se flere idéer til zoneterapi, akupressur punkter.

Få has på hovedpinen

Her skal du trykke: Dette punkt kaldes ”giv slip”-punktet, fordi det kan løsne mange ubalancer. Du finder det mellem tommel- og pegefinger nede i det bløde kød, og du er ikke i tvivl, når du rammer det, da det ofte føles meget ømt.

Sådan virker det: Det er ét af de mest kendte akupressurpunkter, fordi det har så god virkning mod alle former for hovedpine og migræne. I det hele taget er det godt til at lindre alle former for ubehag omkring hovedet, dvs. også ondt i ørerne, bihulebetændelse eller tandpine. Bonus: Det virker også godt mod forstoppelse, da det netop hjælper kroppen med at give slip

Slip nakkespændingerne

Her skal du trykke: Denne zone sidder rundt omkring hele leddet på din storetå, og du skal have fat under, over og på siderne af tåen. Du kan også trykke eller gribe fat om storetåen og lave cirkler med den i både den ene og den anden retning for at løsne godt op i nakkeleddene.

Sådan virker det: Det er godt at massere, hvis du har ondt i nakken eller er stiv i nakken og har spændinger, fx fordi du sidder dårligt foran computeren. Ved at massere her får du løsnet omkring musklerne ved både nakken og halsen. Bonus: Det virker også ved at skabe luft i halsen, hvis du fx døjer med astma.

Forebyg forkølelse og sygdom

Her skal du trykke: Du skal have fat i ”lungezonerne”, som sidder på den store trædepude lige under tæerne. Du kan massere med dine hænder, eller du kan stå op på fx en lille sten, så den masserer zonen.

Sådan virker det: Det er godt til alle lungerelaterede lidelser som hoste, forkølelse, astma og lungebetændelse. Og så er det også effektivt i forhold til at forebygge influenza.

Skru ned for stress

Her skal du trykke: Dette punkt kaldes ”stresspunktet”, og det sidder lige under håndleddet, tre fingres bredde under håndleddet ovre mod din lillefinger. Her skal du finde en lille fordybning mellem knoglen og den ene sene, som du kan trykke ned i.

Sådan virker det: Det er med til at lindre al slags stress i kroppen. Hvis du fx er fysisk stresset og har hjertebanken, vil det kunne hjælpe og berolige, men det er også godt til at lindre angst, nervøsitet og panik. Bonus: Hvis du sveder tran om natten, fx på grund af overgangsalderen, vil det også hjælpe at behandle på stresspunktet.

Førstehjælp til forstoppelse

Her skal du trykke: Du finder punktet under knæet på ydersiden af dit ben, fire fingres bredde under den nederste del af dit knæ og cirka en tommelfingers bredde væk fra knoglen ud mod ydersiden af benet.

Sådan virker det: Dette punkt kaldes også ”mavepunktet”, fordi det er fantastisk til alle gener, som stammer fra fordøjelsen, så uanset om du er forstoppet, har diarre, eller er oppustet, kan det hjælpe.

Bonus: Det er med til at booste dit immunforsvar, når du behandler fordøjelsesproblemer, da en stor del af vores immunforsvar sidder i tarmene.

Mod hormonelle ubalancer

Her skal du trykke: Hormonpunktet eller ”kvindepunktet”, som det også kaldes, finder du på indersiden af dit ben, fire fingre over den inderste ankelkno. Det sidder i det bløde kød lige bag skinnebensknoglen, og det føles ofte ømt.

Sådan virker det: Det skaber balance i dine hormoner, uanset hvad du døjer med. Det kan være menstruationssmerter, PMS, hormonelle hovedpiner eller gener i forbindelse med overgangsalderen.

Slut med kvalme og kæresyge

Her skal du trykke: Kvalmepunktet sidder omkring håndleddet på undersiden lige i midten. Hvis du måler tre fingre fra kanten af dit håndled, sidder punktet der, hvor din tredje finger lander, mellem de to sener.

Sådan virker det: Det virker mod alle former for kvalme, uanset om det skyldes graviditet, sygdom eller fx køresyge. Som bonus er det også et beroligende punkt, hvis du samtidig er stresset.

TIP

Nogle gange kan det føles ubehageligt at massere sig selv, når man har kvalme, og her kan du i stedet bruge en kuglepen eller en pind til at trykke blidt mod punktet.

Godt mod ondt i ryggen

Her skal du trykke: Denne zone kaldes ”rygsøjle-zonen”, fordi den har direkte forbindelse til hele rygsøjlen. Den løber fra det yderste led i storetåen og hele vejen ned langs indersiden af foden og ud til hælen. Ved storetåen får du fat i nakkehvirvlerne, og helt nede ved hælen får du fat i lænd og haleben.

Sådan virker det: Det giver energi til hele rygsøjlen og ryggen at massere på denne zone, og det er med til at lette og lindre rygsmerter. Har du mest ondt nederst i ryggen, skal du have fokus omkring hælen. Sidder dine smerter øverst i ryggen, skal du have mere fokus omkring storetåen.

TIP

Du kan tage fat med begge hænder om foden og lave twists, så du vrider dine fødder en smule fra side til side – det giver samme effekt.

For alle punkterne gælder følgende:

  • For at et punkt er behandlingsværdigt skal det være ømt.

  • Tryk i området, find en lille fordybning, der er øm.

  • Hold derefter en stabilt tryk på det. Ikke massere, men holde fingeren stille ned i ømheden.

  • Arbejd med punktet i begge sider af kroppen.

  • Et punkt kan være længe om at slippe. Sandsynligvis skal det arbejdes med af flere omgange.

Fodens inddeling i reflekszoner

Under og på fødderne findes et fuldstændigt kort over hele menneske-kroppen. Hver del af kroppen har en zone på fødderne som kaldes en reflekszone. Hvis der er ømhed i en reflekszone hænger det sammen med, at en del af kroppen ikke fungerer optimalt.

Ved at behandle de ømme reflekszoner med specielle trykkombinationer, kan zoneterapeuten påvirke organerne til at bedre kroppens funktion, og dermed genoprette kroppens balance.

Mange bruger zoneterapi, selv om de ikke har helbredsproblemer. De gør det for at vedligeholde en god sundhedstilstand og som forebyggende behandling.

zoneterapi fødder

zoneterapi fødder

Zoneterapi – fødder og ansigt

“Der er næsten altid grund til at bringe lidt eller meget zoneterapi ind i en behandling, da jeg gerne “grounder” en klient efter en behandling. Det er så vigtigt at have jordforbindelse i en til tider stresset hverdag.

Jeg bruger zoneterapien enten som hel behandling eller delbehandling, hvor jeg bearbejder de problempunkter jeg har fundet andre steder på kroppen på fodzonerne. Det kan være alt fra traditionel zoneterapi til avanceret teknikker samt chakra/energi teknikker”. Spørg endelig!!

Vi mennesker er en sammensat organisme. Hvis noget ikke fungerer, som det skal, bliver der ubalance. Resultatet er sygdom, smerter, træthed og utilpashed. Zoneterapi hjælper kroppen med at genskabe balance og styrker immunforsvaret.

Zoneterapi foregår ved trykmassage på føddernes under- og overside. Gennem de enkelte reflekszoners ømhedsgrad, hudens tilstand m.m. danner jeg mig et indtryk af ubalancens karakter, placering og styrke og tilrettelægger behandlingen herefter.

Udover at være effektiv ved specifikke problemer, f.eks. luftvejslidelser, spædbørnskolik, fordøjelsesproblemer, svækket immunforsvar, muskel- og ledsmerter, hovedpine, urinsvejsgener, hormonel ubalance osv., er zoneterapi forbundet med velvære.

Fodzoneterapi 45 min. / kombibehandling med anden behandlingsform (eller efter aftale) 60 min.

Hvad er en reflekszone?
Ovenpå og under dine fødder findes der et fuldstændigt kort over din krop. Hver del af kroppen har en zone på fødderne, som kaldes en reflekszone. Hvis du er øm i en reflekszone, hænger det ofte sammen med, at en del af din krop ikke fungerer optimalt.

Ved at behandle dine ømme reflekszoner under fødderne med specielle trykkombinationer kan jeg påvirke dine organer til at forbedre kroppens funktioner og dermed genoprette balancen.

Ansigtszoneterapi: I ansigtet er ligeledes zoner til at behandle alle kroppens organer. Prøv en kombination af begge dele her i klinikken….Man starter med ansigtet og slutter på fødderne med traditionel zoneterapi.

De punkter i ansigtet der er mest belastede bearbejdes ekstra på fødderne. Med andre ord man sætter dobbelt ind…. kombi behandlling (med fodzoneterapi eller anden behandling) 60 min. / kun ansigts- eller fodzoneterapi 45 min.

Under et zoneterapibehandlingsforløb kan man med fordel gøre brug af massage eller trykpåvirkninger langs meridianbanerne (herunder akupressur).

Hvad er meridianer?
Meredianer er et net af energibaner, der er forbundet med hinanden, som et elektrisk kredsløb i din krop. De har stor betydning for dit velbefindende, fordi de fordeler energien i kroppen på samme måde, som elektriske ledninger i et stort kredsløb. Hver meridian er hovedsageligt tilknyttet et organ og bestemte muskler, som den forsyner med energi.

Blokering af meridianer
Energistrømmen kan blive blokeret af forskellige årsager, så nogle organer og muskler får for meget energi og andre for lidt. En blokering af energistrømmen kan resultere i lidelser langs den meridian, som er i ubalance.

En blokering kan vise sig som for eksempel spændinger, uro, smerter, akutte skader med mere. I sådanne tilfælde kan det være en god ide at kombinere behandlingsformerne.

Fordelene ved akupressur

Akupressur er ofte kalder akupunktur uden nåle. I stedet for nåle, involverer akupressur  anvendelse af manuelt tryk (oftest med fingerspidserne) på bestemte punkter på kroppen.

I følge Traditionel Kinesisk Medicin, har kroppen usynlige baner af energier, der kaldes meridianer. Der er 14 meridianer, der forbinder vores organer med andre dele af kroppen. Akupunktur og akupressur ligger på nogle punkter på disse meridianer.

Hvis strømmen af energi (også kaldet “chi” eller “qi”) blokeres hvilket som helst sted på en meridian, kan det forårsage forskellige symptomer og sundhedsmæssige problemer langs meridianen og det tilhørende organ.

CO4/LI4/Tyktarm4

I stedet for at bruge nåle, benytter akupressur sig af fingrene. Ved akupressur holder man på dissse akupunktur/akupressurpunkter. Mindst i 2 minutter. Eller til du kan mærke en puls under din finger. Du behøver ikke at trykke, bare holde.

Grunden til at dette virker, er fordi vores hænder og vores blod er elektromagnetisk og magnetiske poler søger hinanden.  Du kan derved trække blod og energi til punktet, der således afbalanceres.

Derved kan man påvirke praktisk taget alle lidelser i kroppen: Hovedpine, svimmelhed, spændinger, ondt i ryggen osv. Akupressur er også kendt for at kunne påvirke og dermed behandle  de følelsesmæssige og mentale tilstande der giver sig et fysisk udslag.

I TKM anser man fysiske, emotionelle og mentale tilstande som udtryk for en og samme energistrøm. Alt hænger sammen – Krop og sjæl i et.

Grundtanken i akupressur er, at hvis Qi’en (energien) flyder harmonisk i kroppen så er vi friske og har det godt. Når Qi af forskellige årsager kommer i ubalance, så får vi det dårligt og på sigt bliver vi syge eller bliver skadet. Qi er den energi der udvikles og flyder i kroppens meridianbaner.

Disse energistrømme er særlig påvirkelige på visse specielle punkter. De kaldes Akupunkturpunkter.

Ved at trykke/holde med fingrene på forskellige kombinationer af akupunkturpunkter kan behandleren (og dig selv!) påvirke Qi’en i meridianerne. Dermed påvirkes alle dele af kroppen, dens funktion, dens emotionelle og mentale udtryk.

En stor fordel ved akupressur, er at du kan gøre det på dig selv. Ved en behandling hos mig, lærer du nogle af punkterne at kende, at kan hjælpe din behandling, ved at holde på punkterne hjemme.

Hvordan virker akupressur

Akupressur punkter sender beskedder fra nerveenderne gennem vores centralnervesystem. Når vi trykker på dem, kan der ske to ting:

  1. Besked om smerte kan blokeres før de når hjernen.
  2. Andre beskedder kan sendes til hjernen for at fortælle den, at den skal frigive endorfiner – kemikalier der bruges til at  lindre smerte og genoprette en følelse af velbefindende.

Den bedste måde at tænke på akupressur på mht. egenbehandling, er at forstå det ikke er en tænd-sluk knap, der får alt ubehag til at forsvinde med det samme. Det er i stedet en måde at åbne og lukke for energier eller “porte”.

Prøv nogle af disse akupunkturpunkter

Find punkterne beskrevet nedenfor og bare sæt en finger på det mest følsomme område du kan finde. Tryk en smule og hold i 2-3 minutter.

CO4/LI4/Tyktarm4

CO4 / Tyk 4

CO 4, LI 4, Tyk 4.

Colon 4, Large Intestine 5, Tyktarm 4, Hegu – kært barn, mange navne.

Punktet er godt til at lindre hovedpine og andre smerter. Tryk hårdere for at lindre rygsmerter, tandpine og  spændinger i nakkemusklerne.

Find dette punkt i det muskulære hud mellem tommel- og pegefingeren. Midt på knoglen.

Brug ikke dette punkt, hvis du er gravid.

PE6, CX6

PE 6 / CS 6

PC 6, PE 6, CS 6

Pericardie 6, Circulation 6.

Punktet er godt til at lindre hovedpine og andre smerter.

Dette punkt kan også hjælpe med at  lindring af kvalme, angst, karpaltunnelsyndrom, urolig mave, køre/søsyge og bruges endda til regulering af hjerterytmen.

Find dette punkt i det muskulære hud mellem tommel- og pegefingeren. Mål enten 2 tommelfingres bredde ned fra hvor dit håndled bøjer eller 3  af de andre fingre.

Lever 3, Energi-Terapi

Lever 3

LE 3

Lever 3.

Lindrer smerter i hele kroppen. Godt på st holde på, hvis du er stresset, har ondt i nedre del af ryggen, højt blodtryk,  ondt i arme og ben, søvnløshed og følelsesmæssigt oprevet.

Placeret på toppen af hver fod i vævet mellem storetå og nr. 2 tå. Træk en finger op ad fra tåen indtil du mærker den første knogle.

Mens du gør dette, træk vejret dybt for at fremme afslapning af musklerne.

Hold i ca. 2 minutter på hvert punkt. Eller længere, hvis du har brug for det.

Galdeblære 39, Energi-Terapi

GB 39

Galdeblære 39, Energi-Terapi, 3 cun
GB 39

Galdeblære 39

Et fantastisk punkt til at  komme af med hovedpine og lindre stive skuldre og nakke. Sjovt nok, ved at massere undersiden af benet.

Et af de punkter, som styrer spændinger i hoved- og nakkeregionen, hedder GB 39 og befinder sig lige over anklen på ydersiden af benet. Hvis man trykker på dette punkt, sker der noget næsten magisk.

Punktet ligger  4 fingres bredde oppe fra midten af malleoen, den store knogle på anklen, lidt bagud for knoglen.

Punktet er særlig effektivt, hvis du har et stillesiddende arbejde og bruger meget tid foran skærmen. Denne type arbejde belaster både nakke og skuldre, og alle kender vel til den velkendte ‘computer hovedpine’. Men med dette enkle trick, kan du kysse dine gener farvel.

Punktet sidder på ydersiden af benet, lige over anklen. Alt du behøver at gøre, er at presse en finger mod punktet og trykke i cirka et minut.

Mens du trykker, skal du holde øje med din vejrtrækning – træk vejret roligt og dybt.

Derefter øger du langsomt trykket.  Forsøg at slappe af i musklerne.

Let trykket og pres forsigtig mod punktet, og afslut med nogle sekunders let massage.

Udover hovedpine og øm nakke og stive skuldre, så kan stimulering af GB 39 også bidrage til at løsne op i din stive krop. Desuden  kan stimulering af punktet medføre, at trykket inde i bihulerne løsnes.

Akupressur ævelse du kan brug når du har brug for at falde i søvn

Ville du ønske, at der var en knap der hed: Fald i søvn på 1 minut-knappen? En knap du kunne trykke på, og så blev du så træt at du faldt i søvn bare ved at trykke på den?

Den findes faktisk, og den virker næsten hver gang.

Den virker på langt de fleste af mine klienter. Når jeg behandler dem med refleksterapi. Er de ikke allerede faldet i søvn, når jeg når dertil i behandlingen, gør langt de fleste af dem det, ved lige præcis det sted i behandlingen. Og jeg ved, at mange bruger øvelsen på deres børn, når de har svært ved at falde i søvn.

Så hvorfor ikke også prøve det på dig selv. Kan det spare dig for søvnløse nætter eller at ligge længe, før du kan falde i søvn, så er det da i hvert tilfælde et forsøg værd.

Det er faktisk to punkter, som du skal trykke på samtidig. Det ene punkt er i panden, det andet punkt ligger sådan i kanten af kindbenet inden kæbebenet. Og du kan trykke på dem med din pege og din tommelfinger.

Trykket afbalancerer mave-milt meridianen. Og når den bliver afbalanceret, er der noget i de fleste mennesker, der slapper af og falder på plads.

Bare giv begge punkter et let tryk. Nok til at du kan mærke det, men ikke noget, der gør ondt. Det er også  en god ide at lukke øjnene.

Hvis ikke du har prøvet denne her øvelse før, så vil jeg stærkt anbefale dig, at se hvordan jeg gør på videoen, der vil jeg også lave øvelsen sammen med dig i 1-minut på hver side af ansigtet.

Og synes du ikke at du mærker den helt store effekt første gang du prøver, så giv ikke op, når du har gjort det nogle dage i træk ved sengetid, så vil det blive mere tydeligt, hvad der sker i kroppen.

Triggerpunkter: Det ømme punkt (bare et andet sted)

Det er forvirrende når det gør ondt andre steder end der hvor smerten udløses fra. Viden om triggerpunkter kan bruges til at afhjælpe smerter i led og muskler.

Arghh! Alle kender sandsynligvis til at have ’myoser’ og den besynderlige fornemmelse af at det føles både godt og skidt når nogen masserer eller bare rører det ømme sted. ’Myoser’ er et eller flere steder hvor muskulaturen er opspændt og øm når man trykker på den, måske kan det endda gøre decideret ondt. Skulderåget er et typisk område for den slags myoser.

Hvad ikke ret mange ved, er at der findes en særlig type myoser, som også giver smerter andre steder end der hvor de er lokaliseret. De kaldes for triggerpunkter.

Normalt giver det mening at lede der hvor det gør ondt, når fx en fysioterapeut skal finde den struktur som udløser en patients smerte. Men for triggerpunkter er det anderledes. Triggerpunkter er en særlig type myoser, som giver refereret smerte, hvilket vil sige at en smerte mærkes et andet sted end der hvor den stammer fra.

I dette tilfælde vil smerten fornemmes et andet sted end der hvor triggerpunktet sidder.

Hvordan kan fænomenet forklares?

Smerte kan groft sagt opdeles i tre typer: Den lokale smerte, som skyldes irritation af noget væv, hvor lokale smertenerver bliver aktiveret. Det er for eksempel bi-stikket eller fibersprængningen i baglåret, som gør ondt der hvor skaden eller irritationen i vævet er lokaliseret.

Dernæst er der radikulære smerter, som skyldes irritation af nervevæv.

Det kan være en nerve som er kommet i klemme fordi man har en discusprolaps i ryggen, så det gør ondt ned i benet, eller fordi man har fået et slag på albuen, så det snurrer og gør ondt ud i lillefingeren.

Denne smerte følger nervens forløb, hvilket vil sige at det gør ondt der hvor nerven skal forsyne kroppen med følesans. Den sidste type smerte er den refererede smerte.

En anerkendt forklaring på hvorfor smerten fra et triggerpunkt opleves et andet sted end der hvor den er placeret, er ”konvergensteorien”. Ifølge den teori vil smertenerverne fra forskellige organer og væv konvergere – altså smelte sammen – til én enkelt nervetråd, inden denne nerve løber ind i centralnervesystemet: rygmarven og hjernen.

Når der så opstår et smertesignal fra én region, kan hjernen mistolke det og tro at det kommer fra den anden del af kroppen (hvis smertenerver er smeltet sammen med den første region).

Refereret smerte opleves typisk som lidt diffus og svær at lokalisere præcist, og som dyb og murrende. Det står i kontrast til den meget præcist lokaliserede lokale smerte, og den meget skærende/brændende nervesmerte.

Hvor opstår refereret smerte?

Refereret smerte kan opstå i indre organer. For eksempel oplever mange kvinder at menstruationssmerter kan gøre ondt i lænden – det er refererede smerter fra livmoderen. Et andet eksempel er blodproppen i hjertet, som kan give refereret smerte til venstre arm. Også led kan give refererede smerter.

For eksempel oplever ca. 10 % af alle med begyndende slidgigt i hoften at de har refererede smerter i knæet som eneste symptom. Og endelig kan triggerpunkter i muskler give refereret smerte. I det tilfælde vil smerten altid referere væk fra kroppens centrum, sjældent under knæ- eller albueniveau, og den refererede smerte vil aldrig krydse midtlinjen.

Forskere har kortlagt triggerpunkter, og det viser sig at de som oftest er lokaliseret relativt ens hos mennesker, og at den refererede smerte også følger et mønster – det betyder at man ved hjælp af smerteangivelsen ved hvor man skal lede for at finde triggerpunktet.

Og omvendt ved fysioterapeuten at hun har lokaliseret det rigtige triggerpunkt, når hun kan fremkalde patientens kendte smerte ved at trykke på det.

To slags triggerpunkter

Der findes to typer triggerpunkter: det latente triggerpunkt og det aktive triggerpunkt. Det latente triggerpunkt giver ikke smerter til daglig, men musklen vil være påvirket, enten ved at have nedsat kraft eller ved at være lidt forkortet.

Kun når man trykker på et latent triggerpunkt, kan man fremkalde en refereret smerte. Når man derimod oplever den refererede smerte spontant i løbet af dagen, enten konstant eller bare nogle gange, er der tale om et aktivt triggerpunkt.

Hvorfor opstår triggerpunkter?

Ligesom myoser kan triggerpunkter opstå når en muskel enten har fået en akut skade eller over længere tid er blevet overbelastet. Det er også velkendt at stress og følelsesmæssigt ubehag kan give anledning til triggerpunkter, fordi muskelspændingen i dele af kroppens muskulatur øges og derved overbelastes.

Hvordan behandles triggerpunkter?

Fysioterapeuten vil, når hun har identificeret de relevante triggerpunkter, både behandle årsagen til deres opståen (typisk ud fra en snak med patienten om hvordan man kan reducere overbelastningen) og behandle direkte på triggerpunkterne med massage, udspænding og nogle gange akupunkturnåle direkte i triggerpunktet.

En særlig massageteknik er ”inhiberingsgrebet”, hvor fysioterapeuten på en meget skånsom måde trykker på/udspænder triggerpunktet, indtil den refererede smerte lige kan anes, og derefter holder grebet indtil smerten aftager.

Som regel oplever fysioterapeuten at musklen løsner sig imens. Denne inhibering er mindre smertefuld end klassisk massage og ofte meget effektiv når den gentages nogle gange.

Kan man behandle triggerpunkter hos sig selv eller andre?

Når man mærker på et triggerpunkt, føles det som en lille knude, og nogle gange kan man mærke en ”streng” på hver side af knuden i muskelfibrenes retning. Men først og fremmest finder du dem ved at de udløser en – sandsynligvis velkendt – smerte et andet sted end der hvor du trykker.

Hvis du finder triggerpunkter hos dig selv eller andre, kan du sagtens behandle dem selv: Start med at varme musklen lidt op med en varmedunk og/eller lidt overfladisk massage. Derefter kan du gradvist massere mere i dybden, eventuelt bare holde et jævnt tryk på triggerpunktet indtil smerten aftager – og gentage nogle gange.

Gå kun TIL smertegrænsen, ikke OVER den – så er du sikker på ikke at gøre skade. Udspænding af den muskel hvor triggerpunktet sidder, kan også være godt. Hvis du oplever at smerten bliver værre efter behandlingen, bør du afbryde den, og søge læge.

Case: Hovedpine og svimmelhed forsvandt

En ung kvinde kommer ind på fysioterapiklinikken med kraftig hovedpine og svimmelhed. Hun er blevet undersøgt for neurologiske sygdomme hos en neurolog, som henviste hende til MR-scanning af hovedet. Alt var normalt.

Fysioterapeuten undersøger hendes nakke og finder nedsat bevægelighed i de øverste nakkeled, og meget opspændt og øm muskulatur i ”nakkerosetten” (de dybe nakkemuskler som strækker sig fra første og anden nakkehvirvel og op på underkanten af kraniet).

Bliver patienten trykket på disse muskler, oplever hun at hendes kendte hovedpine fremprovokeres, og at svimmelheden øges.

Fysioterapeuten stiller diagnosen ”aktive triggerpunkter i nakkerosetten”, og behandlingen består af en særlig type blid massage som skal fjerne triggerpunkterne, kombineret med instruktion i udspændende øvelser for de samme muskler. Allerede efter første behandling har patienten det 50 % bedre, og efter tre behandlinger i løbet af 10 dage er hun symptomfri.

En snak med patienten om hvad der kunne udløse smerten, fører til en indsigt hos hende om at hun skal arbejde mindre for ikke at blive så stresset.

Case: Troede det var diskusprolaps i nakken

En mand i 40’erne kommer ind på klinikken med diffuse smerter i nakken og i venstre arm, og en følelse af at have mistet kraft når han skal gribe om ting. Han er bekymret fordi symptomerne minder ham om den gang han havde en diskusprolaps i nakken, som trykkede på en nerve ned i armen (udstrålende smerter).

Aktuelt er smerterne opstået efter en weekend hvor han har malet lofter derhjemme. Fysioterapeuten undersøger hans nakke og kan ikke finde tegn på nerveafklemning, men finder et aktivt triggerpunkt på bagsiden af hans skulderblad, i musklen infraspinatus, som ved tryk giver hans kendte refererede smerter.

Allerede efter første behandling er patienten smertefri og har genvundet kraften i sit greb, og efter yderligere to behandlinger er det nu latente triggerpunkt også helt væk.

Tip: I lærebøger og på internettet kan man finde kort over triggerpunkternes lokalisation og deres typiske refererede smerte.

Prøv at trykke og strække hovedpinen væk – SÅDAN GØR DU!

Hvis du har spændingshovedpine, og du samtidigt føler dig spændt i den øverste del af nakken, kan det skyldes aktive triggerpunkter i de dybe nakkemuskler. Prøv at lægge dig på ryggen, og mærk efter med dine tommelfingre i musklerne højt i nakken, lige under kraniet. Hvis du kan fremkalde din hovedpine ved at trykke der, er der aktive triggerpunkter. Massér dem forsigtigt i ca. fem minutter.

Derefter kan du udspænde musklerne med følgende øvelse: 1) Sid med ret ryg, 2) fold hænderne på baghovedet, 3) træk hagen ind (lav dobbelthager) så langt du kan, og 4) lad hovedet falde forover, og lad vægten af armene forstærke bevægelsen mens du holder hagen inde. Nu skulle du kunne mærke et stræk højt i nakken, lige under kraniet.

Du kan nu enten holde dette stræk i 30-45 sekunder, eller arbejde dynamisk hvor du går langsomt ind i strækket og ud igen, 20 gange.


Hovedpine, nakkesmerter og svimmelhed forsvandt

Her på siden kan du læse to eksempler på hvordan triggerpunkt-massage fik langvarig hovedpine, svimmelhed og nakkesmerter – og ikke mindst bekymringerne i den forbindelse – til at forsvinde.

Zoneterapi i almindelighed

Zoneterapi hører endnu ind under de alternative behandlingsmetoder, men den griber efterhånden mere og mere om sig, efterhånden som man finder ud af, at den er en effektiv behandlingsmåde. I midten af 1900-tallet var zoneterapi et ukendt fænomen her i landet, men det er ikke ensbetydende med, at det er en ny behandlingsform.

Zoneterapi er ca. 3.000 år gammel, den er blevet brugt af inka-indianerne, og det fortælles, at man har gjort nogle fund af zonernes beliggenhed, ridset ind i væggene i huler. Egentlig kan man roligt sige, at ”zoneterapien er den indianske parallel til den kinesiske akupunktur”.

Hvis et tryk gør ondt, er det tegn på svaghed i et organ

Teorien bag zoneterapi er, at hele kroppen er afspejlet i reflekszoner under fødderne. Ved at behandle zonerne kan man påvirke kroppens enkelte organer og rette op på den ubalance, som smerter eller spændinger er symptomer på.

Er en reflekszone øm, når zoneterapeuten trykker på stedet, er det tegn på svaghed i det organ, som punktet under fodsålen repræsenterer, og dermed tegn på ubalance i hele kroppen.

Ved tryk af varierende styrke på de forskellige reflekszoner under foden sendes impulser til de organer, som zonerne repræsenterer, med det resultat at kredsløbet stimuleres, ilttransporten bliver bedre, og dermed forbedres også udskillelsen af affaldsstoffer i kroppen.

Indvendig rengøring

Faktisk virker zoneterapi som en gang indvendig rengøring. De mange affaldsstoffer, som gennem årene aflejres i kroppen, svækker organerne og hæmmer de naturlige processer i kroppen med det resultat, at der opstår forskellige lidelser. Gennem zoneterapi bliver kroppen renset for affaldsstoffer, så organerne igen kan komme til at fungere optimalt.

Selv om zoneterapeuter er gode til at behandle symptomer, leder de altid efter årsagen til symptomerne og indleder en behandling af de grundliggende ubalancer. Det sker i øvrigt ofte i samarbejde med læger og andre behandlere.

Kroppen fungerer som et energikredsløb

Som i andre alternative behandlingsformer tænker man inden for zoneterapien på kroppen som en helhed. Zoneterapeuter arbejder ligesom akupunktører og kinesiologer ud fra den tankegang, at kroppen virker som et energikredsløb, der kommer i ubalance, hvis bare et led i kredsløbet svækkes. Ti elektromagnetiske baner, meridianer, gennemløber kroppen på langs.

Meridianernes forløb har man påvist ved at sprøjte et radioaktivt stof ind i akupunkturpunkterne og se, hvordan det fordeler sig på røntgenbilleder. Når zoneterapeuten trykker på zonerne, arbejder hun også med meridianerne, og der sker en genopretning af energistrømmene i kroppen.

Hvordan det hænger sammen, kan man ikke forklare i traditionel videnskabelig forstand. Men det virker. Ansættelse af zoneterapeuter i virksomheder, sportsklubber og endda på sygehuse vidner om, at zoneterapiens effekt er anerkendt i brede kredse.

Zoneterapeuten behandler, stimulerer og forebygger. Som en slags motion af organerne, som sikrer, at de hele tiden fungerer optimalt og i balance med hinanden.

Det kræver viden og erfaring at behandle med zoneterapi

En behandling hos en zoneterapeut varer som regel omkring tre kvarter. Det kan gøre lidt ondt. Især de første gange, men efterhånden som zoneterapeuten løsner op for kroppens spændinger, holder det op med at gøre ondt.

Det er vidt forskelligt, hvor mange behandlinger der skal til. Nogle udfordringer kan klares med en enkelt eller få behandlinger, mens andre kan kræve adskillige besøg hos zoneterapeuten – særligt hvis det er noget, man har båret rundt på i flere år.

Ved almindelig fodmassage vil man opleve det samme velbehag som hos zoneterapeuten og sikkert også mærke, at der er ømme punkter. Men fodmassage virker ikke på samme måde som zoneterapi, for behandlingen kræver, at man ved, hvad man gør, og er uddannet zoneterapeut.

Det tager mellem to og tre år at uddanne sig til zoneterapeut.

Det er ofte sygeplejersker og andre med arbejde inden for det etablerede sundhedsvæsen, der uddanner sig til zoneterapeuter. De lærer et håndværk, og gennem den praktiske erfaring bliver de hele tiden bedre til at mærke, til at tolke det, de kan mærke med fingrene, og til at behandle med det rette tryk.

Det kræver viden og erfaring at kunne mærke, om der er belastninger i de reflekszoner, der svarer til kroppens organer, muskler, knogler og nerver.

Efter en behandling med zoneterapi føles fødderne godt gennemarbejdede. Der er løsnet op for de ømme punkter. Men kulden er der stadig, så snart de varme hænder flytter sig.

Kropstemperaturen falder under behandlingen. Derfor får man en let kuldegysning indimellem.

Som afslutning stryger zoneterapeuten igen let hen over fødderne. Det føles, som om varmen et øjeblik sitrer et sted i luften mellem hænder og fødder. Et håndklæde bliver lagt hen over fødderne.

Lige efter behandlingen skal man ligge stille lidt. Der kan godt komme reaktioner bagefter. Man kan være lidt småsvimmel eller opstemt eller få kvalme. Og ofte skal man i dagene efter en behandling oftere på toilettet end normalt.

Rygsmerter i Danmark​

​I Danmark er der mange der lider eller har lidt af rygsmerter i brystryg eller i lænden. Ca. 20% af hele Danmarks befolkning vil på et eller andet tidspunkt opleve smerter i ryggen på ét år. Tallet stiger til 60-80% der vil på et tidspunkt i livet døje med ondt i ryggen. Rygsmerter ligeledes dag den mest forekommende årsag til førtidspension af personer under 50 år.

Smerter og ømhed i ryggen

Når smerteoplevelsen i ryggen opstår er det altid betinget af inflammation der presser på smerte receptorer i og omkring ryggen. Inflammation er en kemisk proces som kroppen aktiverer når noget er galt med vævet i kroppen.

I ryggen kan dette væv være selve ryg ledderne, ledbåndene i rygsøjlen, muskulaturen, blodkarrene m.m. ​Inflammationen vil resultere i øget tonus eller muskelspænding i rygmusklerne, øget følsomhed i området samt rødme og hævelse.

Massage af ømhed, spændt ryg eller smerter i ryggen

Massage øger den lokale blodgennemstrømning i ryggen, således at den inflammatoriske proces formindskes eller fjernes. Massage har ligeledes den effekt, at den stimulerer receptorerne i muskler og bindevævet (ledbånd og fascie), hvilket sænker overaktiviteten i selve rygsøjlen (ryg leddet). ​Dette vil opleves som lettelse, mere friskhed og selvfølgelig mindre ømhed og smerter i ryggen.

Hvordan foregår massage af ryggen?

​Massage af ømme muskler eller smerter kan foregå på forskellige måder. Det afhænger af hvilket væv er spændt og ømt, om der er noget arvæv der forårsager smerterne, om spændingerne kommer fra stress, om smerten er opstået efter et traume eller overbelastning osv. Massøren har mange former for massage; fysiurgisk massage, dybdemassage, tværmassage, afstressende massage m.m.

Massøren vil vælge hvad der passer til netop dig og dine gener for at fjerne smerterne og ømheden i ryggen eller rygmusklerne.

Hvilke typer rygsmerter kan massage afhjælpe?

Massage af akutte rygsmerter – hold i ryggen – Lumbago

​Hold i ryggen eller låsninger i lænd og ryg opstår oftest på baggrund af fejlstillinger i rygledderne. Disse fejlstillinger kommer ofte når der er muskelubalance i rygmuskulaturen. Massage  Osteopati er særdeles godt for at få disse ubalancer løsnet og fjernet.

Massør for diskusprolaps i lænden

Efter en diskusprolaps vil muskulatur der har relation til iskias nerven spænde op, gøre ondt og føles ubehagelig. Massage for diskusprolaps er rigtig effektivt for at fjerne symptomerne der kommer efterfølgende.

Muskelinfiltrationer i ryg – Muskelspændinger i ryggen

Denne form for rygsmerter er massage rigtig godt egnet til. Massage lindrer og afspænder musklerne i ryggen.

Massage af iskias smerter – Udstrålende smerter i ryggen

På samme måde som efter diskusprolaps kan massage fjerne symptomer efter iskias. Massage kan ligeledes fjerne årsager til iskias hvis årsagerne er at finde i balde, baglår, lægmuskel m.m.

Leave a comment
Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Shopping cart

×