Jeg prøvede en akupressurmåtte, pude og msaage bold, og her skete der

En af mine mest latterlige frygt er, at under en af mine to ugentlige akupunktur sessioner, vil jeg på en eller anden måde rulle – eller helt af – massagebordet og impale mig selv med nåle. Som jeg sagde, latterligt.

Mens jeg falder i salig søvn, når jeg går til akupunktur (en dejlig bivirkning), har jeg aldrig gjort noget under disse lur, men forbliver helt stille. Jeg er ansigt ned under min akupunktur sessioner for spørgsmål i forbindelse med min ryg og nakke, så tanken om at prøve en akupressurmåtte-hvor jeg ville være flad på ryggen-gjorde, at gamle, absurde fobi afkast. (Funnily nok, jeg også gå til akupunktur for min angst, som straks smelter væk under mine sessioner.)

Hvad hvis jeg faldt i søvn for længe på måtten? Efter alt, fjerner min akupunktur forsigtigt nålene og hjælper mig med at komme tilbage til jorden efter en Acupuncture session. Hvad hvis jeg gik ned for hurtigt eller hårdt på måtten og stak mig selv? Der var kun én måde at sætte disse bekymringer til, ahem, hvile: Endelig prøve en Akupressur mat.

Hvad er en akupressurmåtte & pude?

Indholdsfortegnelse

En Akupressurmåtte & pude er en skum madras (om størrelsen af en yogamåtte), der har plastik “pigge” overalt. Disse plastik måtter arbejde for at “aktivere blodtilførslen til epidermis og dermis” og “øget blodgennemstrømning hjælper til at slappe af muskelvæv,” forklarer Dr. Teresa wlasiuk, en læge af akupunktur og orientalsk medicin på Golden Needle akupunktur i Los Angeles.

Jeg ønskede at give en en prøve at tilføje nogle ekstra omhu til min rutine. Akupunktur har været intet mindre end en Saver for mig i løbet af de sidste par år ved at minimere nogle alvorlige ryg og nakkesmerter jeg havde oplevet, samt min førnævnte angst. Mens min akupunktør opkræver meget overkommelige priser, vidste jeg, at der ville være dage, jeg ikke ville være i stand til at gøre det til kontoret og ville have den samme form for lettelse derhjemme.

Forskellen mellem akupunktur og acupressure? 

Akupunktur og akupressur er begge behandlingsmetoder der stimulerer kroppens ca. 365 akupunkturpunkter. Akupunktur udføres med rigtige nåle, der penetrerer huden, hvorimod akupressur foregår ved tryk på huden, som blot masserer akupunkturpunkterne. 

Hvad er forskellen mellem akupunktur og akupressur?

Akupunktur og akupressur stimulerer begge akupunkter. Akupunktur er med nåle, der gennemborer huden, akupressur er ikke-invasiv med manuelt tryk, der bruges til at massere akupunkterne.

På trods af forskellene vil du ofte høre folk omtale akupressurmåtter som ‘akupunkturmåtter’ eller ‘trykpunktmåtter’.

“Skønheden i akupunktur ligger i brydning af huden,” siger Dr. Wlasiuk. “Som et resultat, en kaskade af begivenheder ske, både lokalt og systemisk.” Denne hud-Breaking teknik resulterer i frigivelse “Feel-Good” endorfiner, samt regulere hormoner og neurotransmittere, og lokalt forårsager blod og væsker til at pool til området, mens udløse mastceller, som er en del af dit immunsystem. Kort sagt, dette hjælper “regulere immunitet, autoimmunitet, inflammation og allergiske reaktioner.”

Acupressure, som ikke bryder huden, bruger snarere berøring og tryk og “aktiverer punkter og meridianer,” forklarer hun.

Mens akupunktur og akupressur er forskellige i, hvordan de virker, begge kan være effektive til at lindre forskellige symptomer.

Akupressurmåtte & pude anvendelse

Efter at have købt en Akupressurmåtte og pude, jeg gag min akupressur måtte og nakkepude ud af den medfølgende bæretaske, rul måtten ud med de plastikpigge opad og placér den på en plan og robust overflade (f.eks. et trægulv) med nakkepuden placeret i ønsket afstand – i et rum, hvor jeg har plads og mulighed for at bevare fuld fokus, imens sessionen står på.

Jeg indstil en alarm på ca. 10-20 minutter når jeg er nybegynder. (som erfaren bruger kan du indstille en timer i op til 40 minutter).

Læg jeg så forsigtigt på pigmåtten med ryggen centreret på akupressurmått og forsøg af fordele min vægt jævnt over piggene. (er du nybegynder eller fortsat i opstartsfasen vil du højest sandsynligt opleve en vis smerte de første 3-5 minutter)

Luk jeg øjnene og forhold kroppen afslappet imens jeg trækker vejret dybt og roligt ned i maven – forsøg at ligge helt stille de første par minutter (også selvom det prikker og stikker, nogle steder måske mere end andre).

Ikke 2 mennesker har samme smertegrænse, og særlige sygdomstilstande kan gøre os mere smertefølsomme end vi normalt er. En akupressurmåtte kan dog anvendes af selv rigtigt smertefølsomme personer og man kan med fordel, hvis smerten skulle blive for intens, lægge et tynd stykke stof henover piggene (et lagen eller lignende).
Hvis du kommer til at starte din egen cyklus, "Se hvad der virker for dig," Dr. Wlasiuk antyder. "Du bør være i stand til at bedømme, om du over bruger det eller under bruger det."

Den optimale udnyttelse af pigmåtten opnår du dog uden denne fremgangsmetode.

Det er ikke farligt at ligge længere, eller hvis du tilfældigvis falder i søvn. Anvend den når du har tid og lyst, gerne hver dag

Jeg slapper af eller tag rolig aktivitet efter anvendelse.

Plus, Akupressur Mats er helt overkommelige: Jeg købte mine for omkring 499 kr.

Akupressurmåtte fordele

1: Naturlig smertelindring

En af de vigtigste fordele er, at det er en naturlig form for smertelindring.

Med et stigende antal mennesker, der lever med daglig smerte, er alt, der kan hjælpe med at håndtere det på en naturlig måde, helt sikkert ønskeligt.

En større systematisk gennemgang i 2014 så på al forskningen omkring akupressur og smerter.

Resultaterne var overvældende positive og viste, at akupressur var effektivt til forskellige former for smerter.

Undersøgelsen konkluderede, at sundhedspersonale bør overveje brugen af akupressur som en komplementær terapi til behandling af smerter forbundet med mange tilstande.

2: Effektiv for kronisk smerte

I ovennævnte undersøgelse viste det sig, at akupressur var særlig kraftfuld til behandling af kroniske smerter.

Kroniske smerter defineres som smerter, der varer længere end tre måneder eller forbi tidspunktet for normal helbredelse.

Pilotundersøgelser i 2012 så på den effekt, en akupressurmåtte, der i undersøgelsen blev omtalt som en mekanisk nålestimuleringspude, havde på kroniske smerter i nakke og lænd.

I alt 82 patienter brugte en akupressurmåtte med plastspidser i en periode på 14 uger.

Smerter viste sig at blive reduceret betydeligt, hvor forskere genkendte de virkninger, måtten havde på smertebehandlingssystemet.

3: Hjælper med at behandle angst

Angst er nu den mest almindelige psykiske sygdom i USA og rammer over 40 millioner mennesker.

Anxiety and Depression Association of American (ADAA) forklarer, at tilstanden er stærkt behandlingsbar.

Så hvorfor ikke prøve akupressur?

Mellem 1997 og 2014 blev der foretaget 39 undersøgelser af, hvordan den spidsede behandling kan hjælpe med at berolige sindet.

Hver undersøgelse rapporterede et positivt resultat og fremhævede, hvordan akupressur kan give øjeblikkelig lindring af symptomerne på angst.

Andre undersøgelser har fundet ud af, at det også er effektivt til behandling af stress og depression.

4: Producerer endorfiner

Mange sundhedsprofessionelle anbefaler akupressur, da processen viser sig at frigive endorfiner.

Endorfiner virker på samme måde som opioider. Ofte omtalt som ‘kroppens naturlige smertestillende midler’, hjælper de med at reducere smerter og frembringe en følelse af eufori.

Resultater offentliggjort i IOSR Journal of Nursing and Health Science viste, at akupressur kan stimulere produktionen af endorfiner, som hjælper med at blokere smertesignalerne, der når hjernen.

Skabere af Aku Mat, som vi normalt omtaler som verdens bedste akupressurmåtte, forklarer:

”Efter et par minutter at ligge eller stå på Aku måtten begynder endorfiner at flyde i hele kroppen, så brugeren kan komme i en tilstand af euforisk nydelse og total afslapning”

5: Forbedrer søvn

Antallet af mennesker, der lider af søvnproblemer, stiger i en alarmerende hastighed – heldigvis er der en eller to ting, du kan prøve, herunder akupressur!

En undersøgelse i 2015 undersøgte søvn hos kvinder i overgangsalderen og fandt, at den blev forbedret betydeligt efter akupressurbehandlinger.

For nylig har forskere gennemgået brugen af selvadministreret akupressur til behandling af symptomer på søvnløshed.

Respondenterne blev lært, hvordan man administrerer akupressur, derefter overvåget og bedt om at føre en dagbog for at registrere kvaliteten af deres søvn.

Det fandt ud af, at hvis individer blev vist, hvordan de skulle anvende behandlingen korrekt, kunne dette bruges som et værktøj til behandling af symptomerne på søvnløshed.

6: Positiv indvirkning på hovedpine og migræne

Hvis du spekulerer på, om du skal investere i en akupressurmåtte til hovedpine, tyder forskning på, at det ville være en god investering!

Bevis offentliggjort i National Library of Medicine sammenlignede akupressur med muskelafslappende behandling og fandt ud af, at akupressur var meget mere effektiv.

Deltagerne havde kun en måneds behandling, men virkningerne forblev stadig seks måneder senere.

Pranamat, skaberne af de originale akupressurmåtter med massageelementer i form af en lotus, beskriver, hvordan de smertedæmpende endorfiner kan hjælpe dig med at behandle hovedpine og migræne hver dag.

7: Kontrollerer forhøjet blodtryk

Kliniske forsøg udført i Taiwan undersøgte virkningen af akupressur på patienter med hypertension.

Under forsøget viste det sig, at blodtrykket blev sænket i en periode på mindst 30 minutter.

Mere forskning er nødvendig for at se, i hvilket omfang akupressur kan reducere blodtrykket på lang sigt, men projektet viste, at det var effektivt som en kortsigtet løsning.

8: Hjælpemidler med sportsskader

For dem, der lider af sportsskader, afslørede resultaterne af en undersøgelse foretaget ved University of Otago lovende resultater.

Akupressur reducerede de rapporterede smertescores hos atleter med akutte skader, men ikke angstniveauer.

Konklusionen var, at akupressur kunne være effektiv i sportsmiljøer, især hvis der er begrænset adgang til lægehjælp.

9: Forbedrer cirkulationen

Når du handler efter en akupressurmåtte, vil du bemærke, at mange producenter hævder, at deres måtte hjælper med at forbedre din cirkulation.

Forskning har også bakket op om denne observation. I 2007 blev det konstateret, at akupressur øgede blodgennemstrømningen i nedre lemmer betydeligt hos patienter med perifere arterielle okklusionssygdomme.

10: Muskelafslapning

Brugere af den populære Acupressure Mat rapporterede afslappede muskler efter regelmæssig brug af en akupressurmåtte.

Dem, der især lider af nakke- og rygsmerter, rapporterede, at deres muskler føltes afslappede efter sessioner.

Der er i øjeblikket lidt forskning, der støtter dette, men se på anmeldelser af mange akupressurmåtter, og du vil se dette ofte nævnt.

11: Øger energiniveauet

Akupressur har vist sig at hjælpe med træthed og øge energiniveauet.

En eksperimentel undersøgelse på Chang Gung Memorial Hospital i Taiwan fokuserede på patienter, der lider af hepatocellulært karcinom, den mest almindelige type leverkræft.

Resultaterne viste, at akupressur kan forbedre træthed, og det blev anbefalet, at der blev oprettet undervisningsguider for at hjælpe patienter med at udnytte behandlingen.

12: Hjælper med vægtstyring

At ligge tilbage på en pigget måtte kan virke som en mærkelig teknik til vægtkontrol.

En undersøgelse i 2010 viste imidlertid, at akupressur, specifikt ørekupressur, havde en positiv indvirkning på vægttab.

Faktisk blev det vist i løbet af otte uger at reducere BMI.

Der er lidt andet bevis for at bevise eller afkræfte påstanden, men mange producenter fremhæver det som et træk ved måtten.

13: Bedre fordøjelse

Det kan virke som en usandsynlig fordel, men akupressur har vist sig at forbedre livskvaliteten for dem, der lider af fordøjelsesproblemer.

Et forskningsprojekt fra 2015 kiggede på perineal selvakupressur, som hjalp med bevægelsen af tarmfunktionen.

Generelt viste det sig at forbedre trivsel og livskvalitet for dem, der lider af forstoppelse.

14: Sundere teint

Mange producenter fremmer det faktum, at akupressurterapi, når den påføres direkte i ansigtet, kan have en positiv indvirkning på din teint.

Michael Reed Gach, ph.d., en ekspert i terapien foreslår, at teknikken bringer mere ilt til huden, hvilket igen forbedrer udseendet.

Men i øjeblikket er der kun få beviser for at underbygge påstandene.

15: Forbedrer mandlig seksuel præstation

Resultater offentliggjort i Journal of Pharmaceutical Research International fandt en sammenhæng mellem akupressur og forbedret mandlig seksuel præstation.

Emner deltog i 10 akupressursessioner under undersøgelsen. Gennem behandlingerne blev forskellige trykpunkter på kroppen, knyttet til seksuel sundhed, stimuleret.

Det internationale indeks for erektil funktion var den måling, der blev brugt til at bedømme resultaterne.

Akupressurterapi blev anset for at være effektiv til at forbedre den samlede mandlige seksuelle præstation, herunder erektil funktion og seksuel lyst.

16: Administrer din egen behandling

Evnen til at styre din egen behandling er et stort salgsargument for akupressurmåtten.

Du kan bære den med dig, uanset hvor du går og bruge den så meget eller så lidt som nødvendigt for at få styr på dine daglige smerter.

17: Ringe eller ingen bivirkninger

Anvendelse af en akupressurmåtte viser sig at have få eller ingen bivirkninger.

Forskning, der undersøgte sværhedsgraden af smerter hos kvindelige sygeplejersker med kroniske rygsmerter, fastslog, at akupressur var effektiv til at reducere smerter, men også at det var en let terapi uden bivirkninger.

Der er dog en række mennesker, der bør undgå akupressur, herunder dem med f.eks. Brud.

18: Lang tids brug

Bevis offentliggjort om akupressur fremhæver altid, at det er en sikker behandlingsmulighed, der kan bruges på lang sigt.

19: Lav pris

Sammenlignet med andre terapimuligheder for smerter er akupressurmåtter et relativt overkommeligt valg.

8 grundlæggende akupressur måtte positioner til total kropsafslapning

Dette er nogle af de grundlæggende positioner, du skal bruge på din akupressur måtte for at få total kropslindring. Du vil gerne starte med de enkle positioner. Når du er vant til det pres, piggerne forårsager, kan du gå videre til områder bortset fra din ryg.

Akupressur måtte positioner til fuld kropsafslapning

1. Bagside

Instruktioner: Læg shakti shakti måtten ned på en flad overflade som gulvet eller en fast sofa. Placer din ryg, så shakti måttens overflade er jævn fra skuldrene til ryggen, hvis det er muligt.

Hvis du har brug for at føle presset på din lænd, skal du flytte shakti måtten lavere og bøje knæene med dine fødder flade. Hvis denne position er vanskelig, kan du prøve at bruge en kile eller pude under dine knæ for at holde dig komfortabel.

Forklaring: Hvis du oplever smerter mellem skulderbladene eller i ryggen, hvilket er meget almindeligt, vil shakti måtten give en enorm smertelindring i disse områder. Akupressur måtte er en fantastisk måde at lindre rygsmerter på, fordi blodgennemstrømningen bringer øget helbredelse.

Acupressure mat - back position
Bagside positionering

2. Positionering af nakke og skulder

Instruktioner: Mens nogle fakirmåtte kommer med deres egen akupressurpude, er der nogle fakirmåtte uden puder. Juster din fakirmåtte på plads under din nakke og skuldre. Trykket og kontaktpunkterne skal justeres med nakkekurven for at lette. Et håndklæde mellem shakti måtten og gulvet skal fungere godt.

Forklaring: Kroniske nakkesmerter skyldes ofte belastning og spændinger i skulder og nakke. Når du kan målrette mod disse specifikke områder med øget blodgennemstrømning, åbner det de blokerede områder af nakken, der er forårsaget af spændinger. Det kan også lindre spændingshovedpine.

Acupressure mat - neck and shoulders position
Positionering af nakke og skulder

3. Nedre ryg og balder

Instruktioner: Dette er næsten den samme position, du ville være i for lænden alene. shakti måtten skal være under din bagdel, men høj nok til at dække lænden. Læg dine fødder fladt på gulvet med bøjede knæ. Du kan finde denne positionering mere behagelig på en seng eller en fast sofa.

Forklaring: Smerter i iskiasområdet kan lindres ved at lade blodet flyde frit mellem balderne og lænden. Du kan let skifte fra den ene side til den anden for at se øget lettelse.

Acupressure mat - lower back and buttocks
Nedre ryg og balder

4. Balder og Lår

Instruktioner: Til denne position skal du lægge shakti måtten på gulvet eller en hård stol. Du kan endda bruge shakti måtten, mens du sidder ved dit skrivebord på arbejdet. Vær sikker på, at du er vant til fornemmelsen, før du prøver det på arbejde. Mens du sidder på shakti måtten, læner du let frem til dine tæer for at mærke virkningerne på dine lår.

Acupressure mat - buttocks and thighs
Balder og Lår

5. Hofter og lår

Instruktioner: Som du gjorde for de andre positioner, skal du holde shakti måtten flad på jorden og justere din krop for øget eller reduceret tryk.

Acupressure mat - hips and thighs
Hofter og lår

Fodpositionering

Instruktioner: Først skal du muligvis have strømper på, når du forsøger at stå på pigge. Når du vænner dig til presset, vil du måske gå barfodet på shakti måtten. Denne form for tryk på fødderne kan give stimulering af zoner på foden. Det er en form for helbredelse kendt som zoneterapi, der siges at påvirke andre områder af kroppen med pres på fodens zoner.

Acupressure mat - feet
Fodpositionering

Maven

Instruktioner: Placer din mave fladt på shakti måtten, mens den er på gulvet eller flad på en seng. Dine arme kan krydses under dit hoved for støtte eller hvile ved siden af din krop.

Acupressure mat - stomach
Maven

Ansigt og kæbe

Instruktioner: Rul shakti måtten til et rør, og anbring dit ansigt på overfladen af piggene, som var det en pude. Spidserne kan være for smertefulde i starten, men du kan dække shakti måtten med et tyndt tæppe, hvis du ønsker det.

Acupressure mat - face and jaw
Ansigt og kæbe

Er der nogen risiko for en acupressure mat?

Selv om jeg personligt ikke har oplevet nogen problemer med min mat, Wlasiuk siger, at det er vigtigt at være “opmærksomme på pres, du søger, da denne plastik potentielt kunne punktere huden.” Hun advarer også: “Vær forsigtig med at bruge på bare hud, hvis du har nogen form for infektion. For eksempel kunne du sprede en fod svamp. “

Når det ikke er i brug, er det bedst at holde din mat utilgængeligt for kæledyr og børn.

Du kan også ønsker at købe en akupressurmåtte, der er øko-venlige, så du kan genbruge det, hvis og når du er færdig med det.

Når du finder en tid og komfort niveau, der virker for dig, denne moderne “seng af negle” kan bare være en af de bedste køb du foretager. Jeg ved, det har været for mig.

Har du nogensinde prøvet at bruge en Akupressur mat? Hvad synes du? Fortæl os om det i kommentarfeltet!

Akupressur måte og pudesæt: En pigmåtte og pude giver akupressur, hvilket betyder, at man trykker på en spændt muskel for at få den til at slappe af. Det er én af de ældste behandlingsformer der findes og metoden læner sig meget op ad akupunktur.

Massagebold: Massage Ball rulles over nakke, rygmuskulatur eller hånd for at lindre stress og spændinger. Massage bolden kan også sagtens bruges til fodmassage under fodsålen. Lille og effektiv massagebold, som du nemt kan have med på farten. Løsne muskelspændninger, knuder og stramme sener, eller giv dig selv en dejlig omgang massage under fødderne, som sætter gang i blodomløbet og er med til at frigive ophobede affaldsstoffer i kroppen.

Akupressur måtte virkning

Anvender du en sømmåtte jævnligt, vil du kunne opnå en lang række virkninger, som kan være til din krop og sjæls fordel.

Akupressur, som du kan give dig selv med en acu mat, er en asiatisk måde at arbejde med kroppen på, og som har rødder i traditionel, kinesisk medicin.

Hvad en akupressur-behandling reelt går ind og gør for dig og din krop er, at den sammen med sin evne til at behandle forskellige smerter og lidelser (som står nævnt herunder i punktform), giver dig en dyb ro og afslappethed samt en fornyet energi samt en generel tilfredshedsfølelse.

Sømmåtte har positiv effekt på stærke kroniske smerter

Den akupressur måtte virker lindrende på mennesker med stærke smerter eller depression, angst og stress. Det viser undersøgelse fra smerteklinik i Karlstad.

Mennesker, som lider af kroniske smerter i ryg og nakke, får det bedre af at bruge Den Svenske akupressurmåtte. Det viser en test udført af psykolog ved Karlstads Universitet: Anette Kjellgren og smerteklinikken på Karlstad Centralhospital. Testpersonerne fik det bedre uge for uge. Områder, hvor de tidligere havde haft meget ondt, blev færre, og ømheden fortog sig i nakke og ryg.

Undersøgelsen antyder også, at sømmåtten afhjalp depression, angst og stress. Resultatet er ikke statistisk signifikant, men testpersonerne var meget glade for behandlingen. Under besøg på smerteklinikken gav de udtryk for, at sømmåtten fik dem til at følte sig bedre tilpas, mere energiske og at de fik flere timers søvn om natten.

Kan nogen bruge en akupressur måtte?

Selvom en fakirmåtte giver mange fordele, er det ikke sikkert for alle. Dem med følgende betingelser bør ikke bruge akupressur måtte:

Højt blodtryk

Problemer med blodcirkulationen

Epilepsi

Åbent sår

Kvinder, der er gravide eller ammer

Børn under 7 år bør ikke bruge fakirmåtte, og ældre børn skal være under opsyn.

Her er en infografik, der beskriver flere fordele ved fakirmåtte:

Foruden de ovenfornævnte, dokumenterede fordele ved en sømmåtte, synes vi også, at det er værd at fremhæve, at en sømmåtte er en god og billig måde at give sig selv en akupressurbehandling på. 

Ydermere kan man med en nålemåtte lave behandlingen hjemme hos sig selv, og hvad tid på dagen det passer dig, da du ikke er forpligtet til at møde op til en booket behandling på en klinik, som formentligt også kræver tid forbundet med transport til og fra behandlingsstedet. 

Andre stillede spørgsmål:

Kan en pigmåtte lave huller i min hud?
Nej, det kan den ikke. Piggene på en acu mat kan højst give dig rødme og små prikker i huden. 

Hvordan er en pigmåtte opbygget?
På den typiske aku. mat (som den, du kan bestille hos os på Pixojet.dk), findes ca. 6000 plastikpigge, hvis placering er strategisk, så de tilsammen støtter din krop og samtidigt skaber et tryk mod huden, dine muskler samt vævet. 
Piggene er fastsiddende på et aftageligt, sort betræk, som dækker en blød, tynd måtte af skum.  

Hvad betyder akupressur egentligt?
Akupressur betyder kort fortalt, at man trykker på en muskel for at få den til at slappe af. 
Metoden og behandlingsformer minder på mange måder om akupunktur, og både akupunktur og akupressur stimulerer kroppens ca. 365 akupunkturpunkter.
Forskellen på akupressur og akupunktur er, at akupunktur bliver udført med rigtige nåle, som penetrerer/går igennem huden, imens akupressur sker ved tryk på og mod huden, som hermed masserer akupunkturpunkterne.

Hvor ofte kan/må jeg bruge en akupressur måtte?
Dette er i princippet helt op til dig selv. 
2-4 gange i ugen er et fint udgangspunkt, når du er blevet bekendt med din pigmåtte, men du kan også anvende måtte dagligt eller lejlighedsvis når et reelt behov for behandling opstår. 
Prøv dig frem – vi mennesker er alle forskellgie, og hvad der virker for én er måske ikke, hvad der virker for andre. 

Hvem kan få gavn af en pigmåtte? 

 • Lider du af gigt, ledsmerter, kroniske smerter og fibromyalgi kan en pigmåtte mindske nogle af symptomerne og holde dem nede ved kontinuerlig brug. 
 • Døjer du med nakkestivhed, smerter i lænden, ondt i ryggen, muskelinfiltrationer og spændinger kan en pigmåtte løse hele eller dele af problemet. 
 • Også søvnproblemer, uro, hovedpine og forstoppelse kan mindskes ved brug af en pigmåtte
 • Folk der er ramt af stress, angst og depression oplever en positiv effekt ved brug af en pigmåtte flere gange ugentligt. 
 • Lider du af uro i benene, kan du også opleve en positiv effekt ved brug af en pigmåtte. Sid på gulvet opad en væg, og læg måtten under dine ben. 

Laver en pigmåtte huller i huden?

Nej det gør den ikke. Du kan højst få rødmen og små prikker i huden. 

Hvad har søm, pigge og nåle så til fælles med måtten?

Meget lidt og gudskelov for det. For selvom de måtter, der bruges på vores breddegrader, oprindeligt er inspireret af de gamle indiske træmåtter med søm, så er de nye altså lavet af stof, skum og plastic og er derfor ganske ufarlige at bruge. 

Hvordan er pigmåtten bygget op?

pigmåtte

På en gængs måtte er der placeret ca. 6000 bittesmå plasticpigge strategisk placeret som vuggende åkander der tilsammen støtter kroppen og skaber et tryk mod huden, musklerne og vævet. Piggene sidder på et aftageligt betræk, der dækker en blød måtte af skum. 

Hvilken behandling giver en pigmåtte?

En pigmåtte giver akupressur, hvilket betyder, at man trykker på en spændt muskel for at få den til at slappe af. Det er én af de ældste behandlingsformer der findes og metoden læner sig meget op ad akupunktur. En akupressur måtte har en positiv virkning på hverdagslidelser såsom hovedpine, spændinger, svimmelhed, rygproblemer m.m. men er også kendt for at kunne påvirke følelsesmæssige og mentale tilstande. 

Hvad er forskellen på akupunktur og akupressur?

Akupunktur og akupressur er begge behandlingsmetoder der stimulerer kroppens ca. 365 akupunkturpunkter. Akupunktur udføres med rigtige nåle, der penetrerer huden, hvorimod akupressur foregår ved tryk på huden, som blot masserer akupunkturpunkterne. 

Hvem må bruge en pigmåtte?

Alle kan i princippet få glæde af pigmåtten, også børn, dog frarådes den til folk med diabetes, der ofte er ramt af særlig følsom hud. 

Må gravide bruge en pigmåtte?

Gravide bør rådføre sig med deres jordemoder inden brug af pigmåtten. Er du usikker på, om netop du må bruge den, så spørg egen læge til råds først – de fleste er bekendt med måtten og kan vejlede efter individuelle behov. 

Må jeg stå på pigmåtten?

pigmåtte effekt

Ja, du må gerne stå på pigmåtten. Du kan faktisk bruge den på din arbejdsplads, hvis du har stående eller siddende skrivebordsarbejde. Det er ret effektivt, især i stående stilling, og selvfølgelig skal du tage skoene af, og også gerne sokkerne, for at få den fulde udnyttelse. Hvis du synes det er for grænseoverskridende at stå med bare tæer på arbejdspladen, så behold sokkerne på. Når du står på måtten, lægger kroppens tyngde automatisk et effektivt pres og det kan tydeligt mærkes. Når du sidder på en stol med fødderne på pigmåtten er trykket moderat og du kan selv justere det ved at presse fødderne ned i måtten efter behov.

Stivhed i forbindelse med fodlidelser som knyster og nedsunken forfod kan mindskes ved at stå på en pigmåtte, da den øger blodcirkulationen og styrker sener, led og fodmuskulatur.

Kan jeg bruge en pigmåtte i bilen?

Ja, du kan sagtens bruge pigmåtten på dit bilsæde, men det er en god idé at din krop lige lærer den at kende derhjemme, inden du tager den med på køretur. 

Hvor tit skal jeg bruge pigmåtten?

Det er helt op til dig selv. Mange bruger den om aftenen efter en lang arbejdsdag, andre bruger den om morgenen for at få ekstra energi til dagen, og nogle bruger den både morgen og aften. Prøv dig frem, og se hvad der virker for dig. 

Kan man være for tung til at bruge en pigmåtte?

Nej, det kan man ikke. Og du kan heller ikke være for lang eller for kort til at ligge på måtten, for du flytter den jo bare rundt efter behov, så du rammer præcis de punkter på kroppen, du gerne vil løsne op i. 

Gør det ondt at bruge en pigmåtte?

Det opleves meget forskelligt og handler både om følsomhed og tilvænning. Nogen har f.eks. en lav smertetærskel, mens andre har en høj. Er du ekstra smertefølsom kan du bære et tyndt stykke tøj mellem hud og pigge, f.eks. en tynd undertrøje eller et par tynde bomuldsstrømper, hvis du vælger at stå på den. De fleste vil opleve en stikkende fornemmelse, der langsomt aftager, jo længere tid man ligger og jo bedre man slapper af, i takt med at kroppen frigiver endorfiner, som er kroppens egne smertestillende hormoner. 

Jeg bliver helt rød på ryggen når jeg har brugt den

Det er helt normalt, at du bliver rød på de dele af kroppen, hvor du har brugt pigmåtten – i løbet af en times tid er det forsvundet igen. 

Er pigmåtten effektiv mod cellulite/appelsinhud?

Nej, det er den ikke. Pigmåtten er designet til at hjælpe med at lindre hovedpine, træthed, spændinger, stress, rygsmerter og muskelsmerter m.m. 

Sådan bruger du en pigmåtte

Placer måtten på en seng, sofa, lænestol eller direkte på gulvet og find dig til rette på den. Bemærk at der er kæmpestor forskel på, om du bruger den på et blødt underlag eller et hårdt underlag. På et gulv kommer du f.eks. mere i direkte kontakt med piggene, end på et blødt underlag som f.eks. en seng, der automatisk giver efter for din kropsvægt. Slap helt af i kroppen, træk vejret dybt og lad kroppen tynge, så du bliver ét med måtten. 

Hvor tit må jeg bruge pigmåtten?

Du kan bruge måtten efter behov og gerne dagligt. Nogle bruger den i en fast afslapningsrutine, hvor de hviler på den og endda falder i søvn. Det foregår som oftest på bløde underlag. Andre bruger pigmåtten lejlighedsvis, f.eks. ved muskelstivhed, infiltrationer, smerter og myoser og foregår både på bløde og hårde underlag. 

Hvor lang tid bør man ligge på en pigmåtte ad gangen?

Det er forskelligt, hvor længe den enkelte føler behov for at ligge på pigmåtten. Ved akutte behov kan 5-10 minutter på et hårdt underlag være nok til at løsne op for f.eks. muskelstivhed og infiltrationer her og nu. Bruger du derimod måtten til afkobling og afstresning, giver det god mening at lade kroppen hvile i halve til hele timer. Kort sagt, man kan ikke ligge for længe på måtten. 

Hvor på kroppen kan jeg bruge pigmåtten?

halebens pude

En pigmåtte kan bruges overalt på kroppen og du kan både sidde, ligge eller stå på den. Under fødderne sidder f.eks. mere end 60 forskellige trykpunkter, som betyder, at du får et særdeles effektivt pres, der øger blodcirkulationen markant, hvis du står på måtten dagligt enten morgen eller aften. Det er de færreste, der kan holde ud at stå barfodet på måtten særligt længe i begyndelsen, men øvelse gør mester.

Få gavn af pigmåttens grundstillinger 

 • Lig på ryggen på et fast underlag med en pude foldet sammen under måtten i nakkeområdet, så løsner du op for myoser, infiltrationer og muskelspændinger og mindsker rygsmerter 
 • Lig på maven på et fast underlag med hænderne under hovedet, så kan du forbedre stofskiftet og åndedrætsmuskulaturen 
 • Sid ovenpå og op ad måtten på en fast stol, så løsner du op for lændesmerter, iskias og hekseskud 

Kan man sove på en pigmåtte?

Hvis du har lyst, kan du sagtens sove på en pigmåtte, f.eks. når du tager en lur. Mange bruger den som afspænding og afstresning umiddelbart inden sengetid og gør den til en del af deres soveritual. Når man først har vænnet sig til at bruge pigmåtten, er det nemt nok at falde i søvn på den, men de fleste vil nok vågne efter en times tid og fjerne den igen, for piggene gør det svært at putte ordentligt. De fleste oplever at sove tungere om natten og vågner mere veludhvilet op, når de har ligget på måtten inden sengetid. 

Tips og tricks til større effektivitet med en pigmåtte 

 • Drop tøjet og vær barhudet
 • Lig på et fast underlag
 • Lav dybe vejrtrækninger
 • Gør kroppen slap
 • Lav små rullende bevægelser der øger trykket
 • Læg et sammenrullet håndklæde eller en lille pude under måtten, når du bruger den i nakken, lænden eller knæhaserne 

Hvad gør en Pigmåtte?

Hvilken behandling giver en pigmåtte? En pigmåtte giver akupressur, hvilket betyder, at man trykker på en spændt muskel for at få den til at slappe af. Det er én af de ældste behandlingsformer der findes og metoden læner sig meget op ad akupunktur.

Hvordan virker sømmåtte?

Hvordan virker Den Svenske Sømmåtte? Mens du ligger på Sømmåtten, trykker de 600 pigge på din krop. Den form for behandling minder om akupressur (i modsætning til akupunktur, hvor tynde nåle indsættes på bestemte punkter i huden for at genoprette kroppens energibalance).

Hvad gør en akupressur måtte?

En akupressur måtte er en slags ‘søm-måtte‘, som bygger på de helt samme principper som traditionel akupressur. Måtten har tusindvis af små pyramideformede pigge, der skaber et pres på dine trykpunkter og muskler, hvilket giver de samme foredele, du får ved traditionel akupressur.

Hvordan bruges akupressur ring?

Denne metal-spiralring har sin oprindelse omkring kinesisk medicin og benyttes til en nem og enkel selvbehandling. Ved at rulle akupresssur ringen op og ned ad fingrene, påvirkes aktive energipunkter, og du kan med det samme mærke effekten. Meridianerne på fingrene aktiveres af de små spidser på akupressur ringen.

Hvad er meridian baner?

Meridianbaner er energibaner der løber inden i din krop, meridianbaner er kendt fra kinesisk medicin og akupunktur, kineserne har kendt og arbejdet med meridianbaner i mere end 5000 år, meridianbanerne bliver brugt til forebyggelse og behandling af sygdomme.

Hvad er en Meridian?

En cirkel opdeles i 360 grader. Længdekredsene kaldes også meridianer og er tænkte halvcirkler, der går fra nordpolen til sydpolen (geografiske nordpol og sydpol).

Hvor løber meridianerne?

Yin meridianer løber opad og på inderside. Yang meridianer løber nedad og på yderside. Langs meridianernes baner ligger der cirka 365 punkter som kan påvirke denne livsenergi. Det er dette princip som udnyttes i akupunktur.

Hvor mange meridianer har vi?

Vi har alle et energi netværk i vores krop, kendt som meridian systemet. Meridianerne er som flode der transporterer liv (Qi) igennem din krop. Og målet er at holde disse floder af energier flydende og ikke blokere dem. Det er 14 konkrete kanaler der fører energi ind i, gennem og ud af kroppen.

Hvilket dansk ord bruges om Meridian?

Meridian — Synonymer, betydning og anvendelse

Vi fandt 3 synonymer for meridian. Se nedenfor hvad meridian betyder og hvordan det bruges på danskMeridian betyder omtrent det samme som Længdecirkel. Se alle synonymer nedenfor.

Hvad kaldes bredde grad 0 også?

Den længste er ækvator, som har nummeret nul (dvs. den 0te breddekreds). Breddekredsene udtrykker stigende afstand fra ækvator med stigende gradtal. Breddekredse nord for ækvator benævnes “nordlig bredde“, ligesom breddekredse syd for ækvator benævnes “sydlig bredde“.

Bestil din akupressur måtte ordre allerede i dag

Du kan trygt og sikkert bestille din nye akupressur måtte via vores webshop. Inden for få dage vil den blive leveret til din ønskede adresse, så du kan tage det første skridt mod en hverdag med færre muskelspændinger og smerter.

Leave a comment
Stay up to date
Register now to get updates on promotions and coupons

Shopping cart

×